Insändare jag skrev till Piteå -Tidningen

 
Datum: 2007-06-09

Hej alla hundvänner. Jag skrev en insändare till Piteå-Tidningen, tyvärr var de tvungna att korta ner den. Vill i alla fall att alla seriösa "hundmänniskor" hjälper till så att hundhandeln blir obekväm och besvärlig för sådana människor som insändaren handlar om. Se nedan.


Hundhandel finns även i vår kommun.

Min labradortik, Svensk utställningschampion Älvgårdens Mesimarja ”Messie” parades med NORDV-98 Internationell & nordisk utställningschampion Warringah´s Cobblestone ”Cobby” och födde den 5 december 2003 tre svarta fina valpar, två hanar och en tik.
Tiken funderade jag på att behålla själv, men så ringde en familj från en by utanför Piteå som var intresserade av henne.
De kom och hälsade på och bestämde sig för att köpa henne. eftersom dessa människor verkade vara seriösa så bestämde jag mig för att de fick köpa valpen.
Hemma hade de både en labradorhane, katter, kaniner och hästar så jag kunde ju inte i min vildaste fantasi tro att de var annat än sanna djurvänner.

När valpen var några månader gammal åkte jag och min sambo hem till valpköparna och träffade valpen.
Efter det har vi tyvärr inte haft kontakt med dem. Har ett antal misslyckade försök att nå dem per telefon. Några gånger har vi åkt hem till dem men då har ingen varit hemma.

På våren 2006 så försökte jag att kontakta ägarna både per mail och telefon för att bjuda in dem till en stor Labradorträff. Jag lyckades aldrig få något svar.
Tiken var då 2.5 år gammal.
Samma vår fick jag höra genom vänner och andra hunduppfödare att tiken hade en stor kull valpar och dessutom hade hon haft en lika stor kull på hösten 2005. Alltså hade hon fått närmare 20 valpar innan hon ens var 2,5 år. Utan någon vila mellan löpningarna som inträffar 2 gånger per år.
Människor ringde till mig och undrade vad det var frågan om så jag ringde och fick till slut prata med tikens matte.
Jag ställde samma fråga till henne ”vad är det frågan om” och till svar fick jag att hundarna hade tjuvparat sig. Inte bara första gången utan även andra gången.
Valparna såldes oregistrerade alltså utan stamtavla därför att, för att få registrera valpar i Svenska Kennelklubben måste båda föräldrarna vara ögonlysta, höftledsröntgade och armbågsröntgade. Detta var inte gjorts enligt uppgift av ägaren för att julen närmade sig och de hade inte råd med det. Då hade de redan sålt första valpkullen á 5500:- per valp så man kan väl tycka att en del av de pengarna kunde ha satsats på ett veterinärbesök med hundarna.
Jag har upplyst ägaren att tikens två bröder inte är helt ok, den ena har en C-höft och den andra har en lindrig artros på ena armbågen. Så sannolikheten att tiken ska vara ok är inte överväldigande stor. Och hur blir det med hennes valpar?

Efter detta fick jag också veta att de tidigare haft uppfödning av annan ras och även på den haft en mängd valpar på ett oseriöst sätt.

Tydligen finns det ingen hejd på dessa människor. Fick för två veckor sedan fick jag höra att den stackars tiken åter igen har en stor valpkull. Fortfarande är ingen av föräldrarna ögonlysta eller röntgade.
Jag vill inte tänka på hur den stackars tiken mår efter att vid 3,5 års ålder fött fram och skött om ett 30-tal valpar.

Min egen tik Messie har jag nu tagit ur avel. Hon har haft två kullar, den första på tre valpar och den andra på fem valpar, men eftersom båda förlossningarna var nog så jobbiga för henne får hon nu slippa fler valpar. Naturligtvis är hon kvar i familjen och hänger med på träningar, utställningar och jaktprov. Där trivs både hundarna och övriga familjen.

Vad jag egentligen vill ha sagt med denna historia är att vi alla måste hjälpas åt att stoppa denna hundhandel, vi får inte vara rädda för att informera människor som i sin okunskap funderar på att köpa en valp från hundhandlare. Dessa människor kommer att fortsätta att ”suga” musten ur sina djur så länge det finns folk som köper valpar av dem. Dessa valpköpare vill jag påstå blir medskyldiga till att hundhandeln fortsätt
och att hundhandlarna kan fortsätta med sitt djurplågeri.

Jag och många andra uppfödare är måna om att våra raser ska fortsätta att vara friska genom att följa det program som finns för dem på Svenska Kennelklubben. Vi meriterar våra hundar och ser till att inte avla på defekta eller ej undersökta hundar.

Och framförallt så älskar vi vår hundar och utsätter dem inte för onödiga och plågsamma påfrestningar.

Monica Näsman
Begin´s Kennel